Digitaal bewaren

Het digitaal bewaren van je bestanden is niet zo evident als het lijkt. De kans bestaat immers dat digitale bestanden die je jaren geleden hebt aangemaakt vandaag niet meer kunnen worden geopend of er anders gaan uitzien.

Dit geldt voor bestanden op je computer, laptop of tablet, maar ook voor bestanden die je bewaart op cd-roms, USB-sticks of externe harde schijven. Het is niet omdat je de dragers (in goede omstandigheden) bewaart dat de opgeslagen bestanden nog leesbaar zijn. Alle digitale dragers zijn onbetrouwbaar op lange termijn. Niet alleen kunnen je gegevens verdwijnen door het materiële verval van de drager, maar ook de dragers en bijhorende hard- en software kunnen door de technologische evolutie in onbruik raken. Met een recente computer kan je doorgaans geen floppy disk, cd-rom of DVD meer kunnen gebruiken.

Om ook op termijn je bestanden en objecten nog te kunnen lezen of afspelen, is het belangrijk om ze regelmatig te controleren of ze niet verloren of aangetast zijn en of je alle dragers nog kunt afspelen.

Hier vind je enkele handige tips voor een optimale digitale bewaring van je bestanden.