WORKSHOP – do’s en don’ts van het kunstarchief

Op 29.01.2020 was CKV te gast in de Kunsthal Gent – samen met Nucleo vzw. Met enkele kunstenaars, onderzoekers en archiefliefhebbers gingen we in gesprek over wat een archief maakt, over het waarom van archiveren, over hoe structureren en ordenen, over zuurvrij verpakken, over digitaliseren en veel meer !

Een archief is voor een kunstenaar van fundamenteel belang, of hij er nu bewust mee bezig is of niet. In een archief komt de meest uiteenlopende informatie samen. Dit kan gaan van beelden en teksten die inspiratie bieden, tot foto’s, correspondentie en een inventaris/overzicht van zijn of haar kunstwerken, facturen en e-mailverkeer. Zowel fysieke, papieren documenten als digitale bestanden maken deel uit van het archief. Bovendien zijn deze documenten onlosmakelijk verbonden met de kern van de artistieke praktijk: de kunstwerken zelf.

Wat kan van belang zijn om bij te houden, en waarom? En op welke manier kan je documenten het beste bewaren? Het Centrum voor Kunstarchieven Vlaanderen (CKV) biedt een introductie tot de do’s en don’ts van het archiveren en laat je kennismaken met handige en eenvoudige methodes om zelf aan de slag te gaan.

De workshop rond archivering bestaat uit een introductie tot het hoe en het waarom van archiefvorming en archiefbeheer. Vervolgens gaan we aan de slag om samen de mogelijk stappen tot archiefzorg te formuleren en uit te proberen. We tonen met praktische voorbeelden en situaties hoe je een kunstarchief kan bewaren, sorteren, beschrijven en ontsluiten om het toegankelijk te maken voor jezelf en anderen.

Aantal deelnemers: maximum 20 deelnemers. De introductie is toegankelijk voor alle leeftijden en ongeacht de artistieke praktijk: van sculptuur, schilderkunst en fotografie tot performance, videokunst en installatie. We behouden graag ook tijd voor vragen en antwoorden van deelnemers, om ervaringen uit te wisselen, en stimuleren een groepsgesprek.

Voor contact en meer info: CKV@muhka.be