Nalatenschap Mark Verstockt

Tekeningen en schetsen uit het archief Mark Verstockt. (foto: CKV, 2019)

Eind 2018 werd CKV uitgenodigd door Io Verstockt – Van Oostveldt en Katharina Verstockt. Samen met heel wat vragen omtrent de zorg voor de artistieke nalatenschap vertelden ze vol overtuiging en enthousiasme over het werk en de kunstenaarspraktijk van Mark Verstockt. Ook het oeuvre van Io Verstockt – Van Oostveldt leerden we kennen.

Studenten, onderzoekers en geïnteresseerden raadpleegden de verschillende mappen, dozen en documenten al eerder met als resultaat een amalgaam van catalogi, magazines en tijdschriften, uitnodigingen, teksten, affiches, een uitgebreide briefwisseling (met onder meer Yayoi Kusama, Piero Manzoni en vele anderen) in combinatie met tekeningen, schetsen, maquettes, ontwerpen, notitieboekjes, persknipsels, multipels en edities alsook een divers fonds met audiovisuele (digitale) materialen en foto’s. Eerder werden deze documenten, tekeningen, ontwerpen en dies meer al samengebracht in functie van presentaties, tentoonstellingen en boekpublicaties. Een duidelijke structuur was niet aanwezig; toch waren er diverse mappen met informatie geordend per (tentoonstellings-) project.

De productie en pre-productie van zowel kunstwerken, tentoonstellingen en ontwerpen binnen de artistieke praktijk van Mark Verstockt vormen dit archieffonds. In dit fonds zijn slechts in beperkte mate administratieve documenten aanwezig. Bijkomende fondsen zijn in Brussel (Artesio) en Kemzeke (Verbeke Foundation).

Mogelijke stappen na de archiefbeschrijving en waardering zijn het opstarten van een digitale oeuvre-catalogus, de opmaak van een inventaris en de opstart van een gefaseerde digitalisering van het archief.

(EB)

‘Het is de structuur die telt’

Mark Verstockt

Marc Verstockt of Mark Verstockt (Lokeren, 16 juli 1930 – Antwerpen, 14 mei 2014) was een  beeldhouwer, graficus en schilder. Hij  volgde de lessen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, samen met Dan Van Severen. Ze werden aanhangers van het constructivisme. Hij verdiepte zich in de abstractie en de studie van de geometrische vormen.

 Verstockt produceerde beeldhouwwerken, met als bekendste de monumentale sculptuur ‘Signaal’ in Sint-Niklaas. Hij experimenteerde met video en boekdrukkunst. In 1971 publiceerde hij ‘This is not a book’. Als theoreticus maakte Verstockt in 1982 naam met ‘De Genesis van de vorm, van chaos tot geometrie’, een diepgaande studie over de drie oervormen: de cirkel, het vierkant en de driehoek.