Het archief in zijn vele vormen bij kunstenaar Ricardo Brey

Sinds het voorjaar van 2021 begeleidt het CKV kunstenaar Ricardo Brey (°1955) en zijn echtgenote Isabel bij het in kaart brengen en bewaren van zijn archief.

Het archief van Ricardo Brey, althans het oudste deel ervan, legde een hele weg af. De oudste stukken zijn namelijk te situeren in het Cuba van de jaren 70, het geboorteland van de kunstenaar. De rest van het archief werpt een mooie blik op het tweede luik van zijn artistieke carrière: van Breys eerste jaren in Europa en zijn deelname aan documenta IX in Kassel (1992), tot recente tentoonstellings- en publicatieprojecten.

Het archief bevat onder meer foto’s, correspondentie, drukwerk, documentatie omtrent tentoonstellingen, (kranten)knipsels en artikels in tijdschriftnummers, notitieboekjes, boekhouding, projectaanvragen en adresgegevens van contactpersonen. Verder worden er bij het archief nog heel wat publicaties bewaard. Naast het analoge materiaal zijn er ook digitale bestanden, kenmerkend voor een hybride hedendaags archief.

Het CKV legt verschillende plaatsbezoeken af aan het atelier van de kunstenaar in Gent, die zullen resulteren in een plaatsingslijst en globale archiefbeschrijving. Als dienstverlenende organisatie ondersteunt het CKV-team de archiefvormer in dit proces. Die kan later hierop verderbouwen om het archief nog meer in detail te inventariseren en te ontsluiten. Het CKV schakelde aanvankelijk stagiaire Vivian Bredek vanuit de opleiding kunstwetenschappen aan de KU Leuven in om bepaalde deelreeksen in het archief grondiger te ontsluiten. Aan het einde van de rit zou het archief netjes beschreven en in zuurvrije dozen verpakt moeten zijn. Het daaropvolgend academiejaar in 2023 legde studente Aaliyah Kiekens van de opleiding Kunstwetenschappen aan de UGent zich toe op het (digitaal) verbinden van archief en oeuvre.

Photo's from the Archive Ricardo Brey. Photo: CKV

Hoewel de focus van de werking van het CKV op het archief ligt, kan het oeuvre – bij Brey zeer divers, van de ‘boxes’ tot schilderijen, installaties, tekeningen en schetsen – in dit verhaal niet genegeerd worden. Zoals Isabel Brey het treffend verwoordde: “het archief van het werk” vergt ook de nodige aandacht. Dé basisstap daarin is een consequente en volledige registratie van het oeuvre. Vragen als ‘Welke software gebruiken we hiervoor?’ en ‘Welke info moet er geregistreerd worden en kunnen we per deelcollectie een model ontwikkelen?’ komen hierbij naar boven.

Wanneer we al verder doordenken kan er ook gekeken worden naar andere manieren om het oeuvre te documenteren. Zo deed het echtpaar al enkele testjes met het filmen van het uitpakken van Breys beroemde ‘boxes’. De ‘boxes’ zijn dozen vol inspiratie, ideeën die samengebracht werden door Breys geest en een uitweg vonden in het kunstwerk. Je zou het bijna kunnen beschouwen als een stukje archief van zijn ziel. Het zou interessant zijn ook deze achterliggende ideeën en de verbanden die de kunstenaar ertussen zag in kaart te brengen en te documenteren.

Meer lezen over de kunstenaar en zijn werk? Bezoek dan Breys pagina op de website van zijn galerist: https://www.alexandergray.com/artists/ricardo-brey
… of zijn persoonlijke website via http://www.ricardobrey.com/.

(EG)

Isabel Brey toont tekeningen van Ricardo

Isabel Brey toont tekeningen van Ricardo