Archief Frans Van Roosmaelen

Ook fragmentarisch bewaarde archieven verdienen aandacht: Het CKV verwerkt enkele interessante restanten van het Archief Frans Van Roosmaelen, welke samen met de door zijn levensgezellin Suzanne Beirnaert uitgegeven monografie, een herkenbaar beeld schetst van een kunstenaar die doorheen verschillende tendensen van de recente geschiedenis bewoog.

Zijn jeugd in het toenmalig Belgisch Kongo is van groot belang voor zijn verdere ontwikkeling als kunstenaar, met een kleurenpalet dat eerder atypisch was en een interessante case voor het bestuderen van de invloeden van de ‘eerste’ dekolonisatie op de teruggekeerde Belgen.

Later was Frans Van Roosmaelen betrokken bij diverse acties die verband hielden met de contestatie van de latere jaren zestig, onder andere de “Reportage” groep van Roland van den Berghe met o.a. Marcel Broodthaers… En verder had hij een beginnende carrière als schilder bij de Zwarte Panter en galerie Lens… Uiteraard was hij nauw betrokken bij ERCOLA en de (nachtelijke) gebeurtenissen in de Wolstraat en omgeving.  Tevens was hij een acoliet van het Belgian Institute for World Affairs, alsook tal van andere initiatieven.

Het is een kleine verzameling (met oa. notitieboekjes, dagboeken, correspondentie, persknipsels, uitnodigingen, schetsen en tekeningen, foto’s en tekstmateriaal) maar met diverse vertakkingen in verschillende archieven, waaronder ook het Archief Jef Lambrecht en Panamarenko. Een degelijke ontsluiting met bijkomende contextuele informatie levert zeker een interessant en bruikbaar dossier op.

Frans Van Roosmaelen in zijn atelier in de Coppenolstraat in Antwerpen.

Frans Van Roosmaelen in zijn atelier in de Coppenolstraat in Antwerpen.