Een virtuele rondreis in het Atelier Johan Van Geluwe

Zicht van het atelier Johan Van Geluwe, detail van de 3D-scan © We Document Art

Dankzij de nieuwe beschikbare IR-scantechnologie kunnen we anno 2022 de fysieke ruimte, zowel outdoor als indoor, digitaal in kaart brengen. Zo werkten de Stichting Johan Van Geluwe en Stad Waregem samen met We Document Art om een virtuele rondleiding van het voormalige atelier van Johan Van Geluwe mogelijk te maken. Tijdens het scanproces werd het atelier vanuit verschillende perspectieven gedocumenteerd, waardoor het mogelijk werd om in te zoomen tot in de kleinste details. Het resultaat is een haarscherpe 360° virtuele rondreis waarbij je als kijker vanop je mobiel, tablet of computer eenvoudig je weg baant tussen de archiefdozen, de boekenkasten en de werktafels. Nieuwsgierigen krijgen zomaar inkijk in een archief dat intact werd achtergebleven. Wie inzoomt, vindt notities, aantekeningen, drukwerk en tools zoals Van Geluwes typische stempels.

Dit digitaliseringproces door middel van een 3D-scan biedt mogelijkheden om de specifieke historische setting van een atelier, werkplaats of archief vanop afstand realistisch te herbeleven. Het draagt bij aan een bredere kennis over de archiefvormer die naast kunstenaar ook een curator, museumconservator, galerist, kunstcriticus of verzamelaar kan zijn.

Deze 3D-scan van het Atelier Johan Van Geluwe maakt dit najaar deel uit van de tentoonstelling Johan van Geluwe // Hans Demeulenaere, ‘Het Kabinet van de Conservator // The Studio of the Artist’  die nog tot 27 november loopt in Be-Part Waregem.

Johan Van Geluwe (Waregem, 1929-2020) was een kunstenaar en architect wiens werk zich niet makkelijk laat categoriseren. Hij richtte fictieve instituten op, zoals ‘The Museum of Museums’, waarvan hij conservator was, hij bouwde installaties, legde verzamelingen aan en bracht grafisch werk uit. In 2012 besliste hij zijn hele collectie ‘The Museum of Museums’ aan het Stadsarchief van Waregem te schenken. De overdracht naar het Stadsarchief gebeurde in fases en is sinds kort volledig afgerond.

Klik hier om het Atelier Johan Van Geluwe virtueel te bezoeken.

 

 

(adt)